Дисципліна “Планування та організація діяльності підприємства” в процесі вивчення охоплює всі основні складові виробничої діяльності підприємства, тобто систему взаємопов'язаних елементів: працю, знаряддя праці, предмети праці, продукти праці, координацію їх руху по операціях і робочих місцях, завдяки чому досягається рівномірна, ритмічна робота та високі техніко-економічні результати.

    У сучасній ринковій економіці важливою передумовою ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і досягнення високих кінцевих результатів є планування діяльності підприємств. Проте нині воно є не регламентованим з огляду на єдині правила чи стандарти. Більше того, напрацьований як вітчизняною, так і зарубіжною наукою та практикою інструментарій планування є досить різноманітним, що дає змогу використовувати такий набір методів та алгоритмів, який є прийнятним для кожної ситуації. Вибрати їх, поєднати в єдину систему планування належить керівнику, менеджеру, безпосередньому виконавцю. Усі вони повинні глибоко розуміти зміст і призначення тих чи інших комплексів планів та сутність методів, а також усвідомлювати правила раціонального їх використання. Це потребує високого рівня підготовки керівників підприємств, економістів.

Головною метою викладання дисципліни є формування у студентів теоретичних знань і практичних навичок з методики планування, раціональної організації та підвищення ефективності виробничої діяльності підприємства.

Мета  навчальної дисципліни:  

-                 розкрити сутність виробництва, його складових та організаційних основ, процесів планування і перетворення ресурсів, що використовуються;

-                 охарактеризувати систему планування, структуру та зміст виробничих процесів, принципи їх раціональної побудови;

-                 викласти методики використання різноманітних інструментів реалізації організаційних рішень у виробництві, прийнятих на основі системи розроблених та обгрунтованих планів підприємства;

-                 пояснити вплив різнних чинників на об′єктивність і своєчасність планування, гнучкість і мобільність виробництва.

Предметом навчальної дисципліни є  відносини та зв′язки елементів виробничої системи, що виникають в процеві планування та виготовлення продукції на підприємстві.

Завдання дисципліни:

-                 вивчення теорії та методики  внутрішньовиробничого планування й організації виробництва;

-                 освоєння методів розрахунків техніко-економічних показників діяльності підприємства та його підрозділів;

-                 набуття вмінь і первинних навичок економічного обгрунтування планових і організаційних рішень.

Міжпредметні зв′язки: дисципліна «Планування  та організація діяльності підприємства» посідає чільне місце серед професійно орієнтованих дисциплін фахового спрямування, які викладаються, а  саме: «Економіка підприємств», «Фінанси підприємства», «Нормування праці», «Бухгалтерський облік»,  «Економічний аналіз», «Аналіз господарської діяльності підприємства », « Менеджмент»,      « Маркетинг» та ін.