За навчальним планом практика «В органах місцевого самоврядування» триває 45 годин.

Практика проходить безпосередньо у навчальному закладі. Програмою практики передбачено  відвідування та аналіз роботи органів місцевого самоврядування. Практика є обов'язковою частиною навчального процесу нарівні з проходженням теоретичних дисциплін навчального плану. Цілями практики є закріплення й поглиблення теоретичних знань з дисципліни «Соціальна робота в органах місцевого самоврядування» і виступає засобом формування в студентів професійних навичок умінь по застосуванню теоретичного навчання.

Базою для проведення практики є нормативні документи, що регламентують та безпосередньо впливають на розвиток соціальної роботи в органах самоврядування, практичні завданнярозроблені викладачем, матеріали зібрані під час екскурсій.

Метою навчальної практики є закріплення і поглиблення знань студентів про місцеве самоврядування та місцеві органи виконавчої влади в Україні, навчити студентів користуватись основними управлінськими формами та методами, необхідними для вирішення завдань місцевого рівня, ознайомити студентів з міжнародним досвідом у галузі місцевого самоврядування формування у майбутніх спеціалістів практичних, професійних умінь і навичок, необхідних для успішної діяльності у цій сфері.