Аудит є одним з основних елементів ринкової інфраструктури країн з розвинутою ринковою економікою. Аудит – це процес, за допомогою якого виконується незалежна експертиза фінансової звітності підприємства на підставі перевірки дотримання порядку ведення бухгалтерського обліку, відповідності господарських та фінансових операцій законодавству держави, повноти та точності відображення в фінансовій звітності діяльності підприємства. 

Роль аудиту можна по-різному характеризувати на макро- та мікроекономічних рівнях. На макроекономічному рівні аудит виступає однією з організаційних форм контролю та вирішує стратегічні завдання. На мікроекономічному рівні результати діяльності аудиторів (аудиторських фірм) складають невід`ємну частину інформаційного забезпечення управління суб`єктами господарської діяльності. 

Аудит має особливе значення для користувачів фінансової звітності. Вони є найбільш зацікавленими в отриманні професійно підтвердженої інформації щодо вірогідності, реальності та відповідності законодавчим вимогам показників фінансової звітності іншого підприємства. Тому розробка методології та методики аудиту переслідує декілька цілей. Важливішими з них є підвищення якості та надійності аудиту, вдосконалення стандартів аудиту відповідно до змін економічного середовища, використання стандартів аудиту для оцінки якості аудиту та міри відповідальності аудиторів. 

Метою вивчення дисципліни „Аудит” є формування у студентів теоретичних знань щодо основ аудиторської діяльності, плануванню та послідовності проведення перевірки фінансової звітності підприємств та надання інших видів аудиторських послуг. 

Метою дисципліни є викладення основного змісту лекційного курсу “Аудит” у відповідності до розподілу навчального часу за темами в робочій програмі. Побудова лекцій передбачає не тільки подання змісту матеріалу, але й доповнена наочними схемами, рисунками, графіками та таблицями. Це сприятиме підвищенню рівня засвоєння студентами лекційного курсу під час самостійної роботи. З кожної теми визначені основні питання для самоперевірки студентами своїх знань та відпрацювання на аудиторних заняттях. 

Опанування дисципліни „Аудит” дозволить студентам вже сьогодні засвоїти теоретичні основи організації та методології аудиту в світовій практиці та адаптувати їх відповідно до конкретних особливостей розвитку економіки України.